gototopgototop
Duminică, 03 Aprilie 2011 10:48

Dăruieşti şi ... câştigi! Exclusiv

Scris de  Roxana Rotaru
Evaluează
(0 voturi)

 

            Cu siguranţă fiecare dintre noi a primit ca învăţătură de-a lungul vieţii că pentru a primi trebuie să dăruieşti şi tu.

 

            A ne întreba dacă suntem altruişti sau egoişti în felul nostru de a dărui poate fi un punct de plecare. Căci există o premiză de fiecare dată când facem un gest aşa-zis altruist. Sensul noţiunii de a dărui a avut la început numai sensul de a ajuta şi de a oferi ceva cuiva fără a aştepta nici o recompensă ulterioară sau, poate,  nici măcar un mulţumesc. Asemănător devotamentului proverbial întâlnit în cazul animalelor de companie.

            Iar acest devotament se poate manifesta doar în cazul în care iubirea este pista de lansare a gestului altruist. Dacă analizăm la rece iubirea maternă sau a unui îndrăgostit ar părea nebuneşti actele de care ar fi în stare pentru persoana spre care se îndreaptă acestea. Cine nu a trăit măcar o dată această văpaie ce uneori orbeşte nu poate înţelege. Bucuria înălţătoare pe care o simţim că se revarsă asupra noastră inconştient este binele însutit ce ni se întoarce.

            Mai există şi situaţia în care oferi, faci sau spui ceva ce aduce un bine unei persoane sau chiar unui grup din politeţe sau din obiceiul deprins prin educaţie de a fi bun şi altruist. Însă în subconştient se aşteaptă ceva în schimb şi acest lucru se poate uşor observa căci nu se simte acea bucurie a dăruirii ci o frustrare dacă în schimbul „cadoului” nu s-a primit nimic.

            În orice baricadă ne-am situa, a dărui înseamnă a fi omenos iar această calitate e ceea ce ar trebuie să ne definească şi pentru care trebuie să luptăm să ne rămână proprie, chiar şi cu puţin efort şi exerciţiu în speranţa că, vreodată, ni se va potrivi ca o mănuşă.

           

Ultima modificare în Luni, 04 Aprilie 2011 16:11
Mai multe articole din această categorie: « Fidelitate sau datorie?
Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare