gototopgototop

Cultura (24)

Miercuri, 17 Iunie 2015 19:51

Despre Edith Wharton

Scris de Oana Alexandra Alexa

Edith Wharton a avut o carieră literară îndelungată, care s-a concretizat în cele douăzeci și cinci de romane, optzeci și șase de nuvele, trei volume de poezie, o autobiografie și un volum de teorie literară. Creațiile sale au stârnit interesul publicului cititor și al criticilor încă de la publicare, fapt care i-au adus un premiu Pulitzer și venituri considerabile de-a lungul timpului. Desigur că au existat și fluctuații în numărul publicațiilor care conțin referințe la operele sale, în funcție de perspectivele asupra literaturii și locul atribuit lui Edith Wharton în istoria acesteia la un moment dat. Cu toate acestea, se poate afirma că a existat o preocupare constantă pentru studiul vieții și operei sale încă de la primul său mare succes, The House of Mirth (1905), și până în prezent.

Cea mai la îndemână etichetare a lui Wharton de către critica literară, în special în timpul vieții sale, a fost aceea de romancier de moravuri („novelist of manners”), dat fiind faptul că cele mai apreciate romane ale sale au în prim plan aristocrația newyorkeză de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Mai recent, influențate poate de noile perspective oferite de adaptările cinematografice din anii 90 și de publicarea scrisorilor lui Wharton, s-au remarcat alte abordări care se adresează diversității și complexității tematice și narative ale operelor sale.

Cele mai importante monografii au apărut încă înainte de anii ’90, precum cea a lui Nevius Blake, Edith Wharton: A Study of Her Fiction din 1953, Edith Wharton de Louis Auchincloss (1961), Edith Wharton (1976) de Margaret McDowell, A Feast of Words: The Triumph of Edith Wharton (1977) a Cynthiei Griffin-Wolff sau Edith Wharton’s Argument with America (1980) de Elizabeth Ammons. Toate sunt extrem de valoroase pentru cercetătorul care dorește să aprofundeze specificul operelor lui Wharton și se disting printr-o analiză de amploare, riguroasă și pertinentă a acestora.

În lucrarea sa monografică, una dintre primele de acest fel, Blake Nevius afirmă că există cel puțin trei motive pentru care Edith Wharton merită atenția criticii. Mai întâi, ea s-a remarcat prin alegerea unei perioade de cumpănă în istoria socială americană, marcată de conflictul dramatic dintre vechea aristocrație privilegiată și noua burghezie îmbogățită ca urmare a revoluției industriale. În acest cadru, alături de Henry James, Edith Wharton devine unul dintre cei mai de success scriitori de moravuri. Nevius subliniază însă faptul că această etichetare a tipului de romane care o caracterizează pe Wharton nu a dus la îngustarea universului tematic din operele sale, deoarece sunt explorate două teme complementare importante: înfrângerea eului la personaje precum Ethan Frome, Lily Bart, Anna Leath sau Ralph Marvell prin asocierea cu caractere mai puternice (Zeena Frome, Undine Spragg sau George Darrow) și încercarea de definire și delimitare a responsabilității individuale în urma căreia personajele își pot stabili doza de libertate fără a amenința structura socială din care fac parte. Practic, aici se află sursa conflictelor morale și sociale ale protagoniștilor lui Wharton. O afirmație a lui Francis Bacon pe care o regăsim în The Fruit of the Tree pare, în lumina destinelor acestor personaje, o simplă utopie. Poate că ”la vraie morale se moque de la morale” (adevărata moralitate ridiculizează moralitatea convențională), dar eroii whartonieni nu se pot desprinde de contextul social în care se află decât prin capitularea completă (cum este cazul lui Lily Bart și Ethan Frome).

Așa cum afirmam mai sus, în ultimele decenii s-a produs o diversificare semnificativă a perspectivelor de abordare a operelor lui Wharton, fapt care a readus în discuție statutul acesteia în istoria literaturii americane. Vorbim aici de abordări feministe și, în general, de o preocupare pentru tot ce este dincolo de scriitorul de moravuri.

Înființarea, în decembrie 1983, a “Edith Wharton Society” a contribuit, de asemenea, la păstrarea vie a memoriei lui Edith Wharton prin conferințele anuale, publicarea revistei The Edith Wharton Review (disponibilă on-line) și actualizarea permanentă a bazei de date cu resurse bibliografice în domeniu. Până în prezent, aceasta reprezintă cea mai importantă sursă de informații privind viața, opera și receptarea critică a operelor lui Wharton.

Scrierile lui Edith Wharton au fost de cele mai multe ori criticate prin prisma similitudinilor tematice și, în general, cu stilul lui Henry James. Deși o asemenea asociere subliniază calitatea operelor lui Wharton, care a fost de altfel validată și de publicul cititor, s-a produs totodată o intrare într-un con de umbră a acestor scrieri, în special în România.

Prin complexitatea operei sale, validată inclusiv prin apariția adaptărilor cinematografice care au avut la bază romanele sale, Edith Wharton merită să fie redescoperită ca un scriitor de valoare, în special pe tărâm românesc.

 

 

*Această lucrare a fost publicata cu sprijinul financiar al proiectului „Sistem integrat de îmbunătățire a calității cercetării doctorale și postdoctorale din România și de promovare a rolului științei în societate”, POSDRU/159/1.5/S/133652, finanțat prin Fondul Social European, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Marţi, 06 Septembrie 2011 13:56

FENG SHUI: PROSPERITATE ŞI ARMONIE

Scris de Roxana Florescu

Feng Shui este ştiinţa prin care se pot studia şi îmbunatati energiile mediului înconjurator, cât şi atmosfera şi bunăstarea locuinţei personale.

Stiinţa chinezească îşi trage originile din Hong Kong, capitala Feng Shui-ului, fiind descoperită cu 6.000 de ani în urmă. Cu toate acestea, iată că, arta prin care stiinţa energiei a fost adusă la un nou nivel, a rezistat până în zilele noastre, devenind din ce în ce mai cunoscută şi practicată în întreaga lume.

   Luna martie, cunoscută şi drept Luna Francofoniei,  rezervă, în fiecare an, în peste 60 de state, evenimente  şi manifestări dedicate culturii francofone.

La nivel naţional, Alianţele franceze din marile oraşe pregătesc  diverse acţiuni culturale, precum expoziţii de arte vizuale, spectacole, concerte, festivaluri de film, ce au ca scop promovarea limbii si culturii franceze.

 La Iaşi, Festivalul Filmului Francofon marchează deja ediţia a IX-a. Evenimentul se întinde pe durata a trei zile, începând cu 17 martie, şi îşi propune să evidenţieze “diversitatea genurilor şi a culturilor cinematografice, reprezentând ocazia descoperirii unor opere introspective şi emoţionante”.

Producţiile, lansate recent,  au obţinut premii importante la festivaluri de renume,  şi poartă semnătura unor regizori celebri precum Xavier Dolan (Québec), Rachid Bouchareb (Algeria), Sylvain Chomet (Franţa)…

Miercuri, 09 Martie 2011 22:08

"Blue Valentine"-când dragostea piere

Scris de Mihaela Samson

“Fiecare din noi este dragostea vieţii cuiva” aşa începe romanul lui Andrew Sean Greer “Confesiunile lui Max Tivoli”. Dar oare este valabilă această afirmaţie şi în zilele noastre? Mai avem timp să iubim cu adevărat sau ne doboară şi în această privinţă problemele zilnice? A avea o viaţă de familie fericită bazată pe iubirea necondiţiontă între două persoane a ajuns la stadiul de utopie în zilele noastre. Şi atunci ce faci, cum rezolvi problema? Nu este mai usor sa-i pui pur şi simplu punct?

   8 Martie reprezenta până de curând, pe plan naţional, un echivalent al Zilei Mamei, tradiţie moştenită de pe vremea fostului regim comunist. România se afla printre puţinele state ale lumii care nu marcaseră, încă, o sărbătoare distinctă destinată mamei. Astfel, începând din luna mai, 2010, la o iniţiativă a Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA),  Ziua Mamei şi Ziua Tatălui au devenit oficial sărbători naţionale.

 Trebuia să existe şi un articol despre cel mai mare eveniment de profil din cinematografie, fiind desigur vorba despre Premiile Oscar. Au fost, au trecut, iar noi cinefilii ne-am luat porţia de festivaluri de film, interviuri cu actori şi covoare roşii. Marii câştigători ai serii probabil nu au luat prin surprindere pe nimeni. desigur aşa cum am şi sperat de altfel la categoria cel mai bun film a anului, premiul a fost ridicat de “Discursul regelui” a lui Tom Hooper, iar la categoriile pentru cei mai buni actori Natalie Portman şi Colin Firth au fost marii câştigători ai serii.

A doua etapă a concursului "Drumul spre celebritate", va avea loc sâmbătă, 5 martie 2011, de la ora 11,00 la Palatul Mogoşoaia. La competiţie vor participa 6 tineri muzicieni din Iaşi, Dorohoi, Râmnicu Vâlcea şi Bucureşti, iar invitatul special va fi Ştefan Gheorghiu, violist, Preşedintele Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Conform anunţului, se doreşte descoperirea tinerilor muzicieni talentaţi de astăzi.

Proiectul este coordonat de realizatorul emisiunilor de la Radio Romania Cultural.

http://www.palatebrancovenesti.ro/ro/content/view/188/1/

Miercuri, 02 Martie 2011 16:17

Concert Kumm în Club Hand

Scris de Alina Gorovei

     Kumm susține primul concert din anul 2011 în Club Hand pe data de 4 martie 2011 la ora 21:00, iar în deschidere va concerta trupa The Bullet Proof Minions. Prețul unui bilet este de 15 lei și biletele se pot procura de la intrare.

    Cea de-a 31-a ediţie a premiilor Zmeura de Aur (The Golden Raspberry Awards), ne-a pregătit şi anul acesta o listă generoasă de nominalizări şi, de asemenea, câştigători ai celor mai slabe prestaţii cinematografice. Asta spre satisfacţia publicului nemulţumit de aşteptările ce le avea de la unii regizori şi actori îndrăgiţi.

Duminică, 27 Februarie 2011 13:17

Mărţişor cu spectacole la metrou

Scris de Teodora Olteanu

Teatrul Masca, cunoscut de ceva timp datorită pieselor oferite publicului la metrou, a încântat din nou bucureştenii care erau în treacăt, printr-o piesă jucată la staţia Unirii 1. Astfel, aceştia au putut participa la piesa Ex Libris, un pact între un artist plastic şi o carte. Aflat în scenariul şi regia lui Mihai Malaimare, Directorul Teatrului Masca, "EX LIBRIS este un spectacol, dar şi o formă specială de întâlnire". 

Pagina 1 din 2

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare