gototopgototop
Miercuri, 16 Februarie 2011 13:07

Etnobotanicele, nu doar un simplu drog

Scris de  Catalin Paul Bondar
Evaluează
(4 voturi)

Nu mi-e deloc uşor  să scriu despre acest subiect. Ideea e că mă obsedează de luni întregi şi tot ma chinui încercând să găsesc o soluţie. De fapt mai mult mă îngrijorează decât mă obsedează. Este vorba despre consumul de etnobotanice. Nu cred că mai are sens să  vă mai explic ce înseamnă etnobotanicele sau să mă ocup de o istorie a acestor droguri, despre cum au apărut ele, fiindcă aceste lucruri sunt arhicunoscute.

 Nici despre efectele acestor droguri uşoare nu voi insista prea mult şi pentru cei ce nu le ştiu încă, o vizionare sumară a „Ştirilor de la ora cinci” ar trebui să-i lămurească.

Poate că dacă aş vorbi acum din statistici şi v-aş da nişte cifre, poate că aţi fi impresionaţi. Dar intenţia mea e cu totul alta. Cifrele sunt reci, absurde, nu au un impact emoţional prea puternic.

Dar vreau să vă vorbesc despre puştani de unsprezece – doisprezece ani, ce îşi cumpărau prafurile de pe Independenţei fără să se ascundă sau să aibă vreo remuşcare. Erau aşa de naturali şi de indiferenţi de parcă ar fi cumpărat bomboane sau chipsuri şi nu droguri.

 Vreau să vă vorbesc despre tineri dependenţi de etnobotanice ce au vândut tot ce aveau prin casă pentru a-şi putea procura praful magic. Tineri, normali până ieri, ca mine, ca tine ce  acum au ajuns să nu mai facă altceva şi să nu se mai gândească decât cum să facă rost de etnobotanice.

  Zilele trecute o persoană mi-a povestit drama unui coleg de-al ei  ce a renunţat din cauza acestor droguri numite uşoare la facultate, la prieteni şi la relaţiile cu cei apropiaţi. S-a izolat de unul singur şi a căzut în depresie. Respectiva persoană mi-a cerut sfatul şi m-a întrebat ce ar trebui să facă dar mi-a fost imposibil să găsesc o soluţie pentru această problemă.

  De ce s-a ajuns aici şi care sunt vinovaţii pentru această situaţie nu cred că mai contează chiar aşa de mult. Contează cu adevărat dramele acestor tineri. Contează cum ei vor ieşi din asta.

  Cred că vinovaţi suntem cu toţii pentru problema aceasta. Suntem vinovaţi pentru indiferenţa noastră şi pentru lejeritatea cu care am dat vina ba pe dealerii de etnobotanice, ba pe guvernanţi. Din vina noastră elevii de generală au ajuns dependenţi şi cred că ar fi cazul să încetăm să-i mai arătăm cu degetul sau să-i considerăm ca pe o boală,ca pe o anomalie a societăţii.

  Personal, am prieteni ce au consumat şi unii dintre ei chiar mai consumă etnobotanice. Nu i-am judecat pentru asta şi nici nu o să-i judec. I-am ascultat doar şi am încercat să-i înţeleg. Am încercat să mă pun eu în situaţia lor. Şi cred că am făcut maximul prin asta. Nu cred că soluţia constă în a-i ţine respectivei persoane teorii.

 Da, consider că weed shopurile ar trebui închise şi cât mai curând, dar asta nu va fi îndeajuns. E o măsură necesară dar nu şi suficientă.  Aceşti tineri ar trebui consiliaţi şi ajutaţi şi nu arătaţi cu degetul pe stradă.  Ar trebui să încetăm să mai râdem de ei sau să le plângem de milă şi să arătăm că ne pasă. Dar cum noi românii suntem cam deficitari la acest capitol, va mai dura ceva, din păcate, până când vom rezolva problema etnobotanicelor.

Ultima modificare în Miercuri, 16 Februarie 2011 13:33

Articole asemănătoare (dupa etichetă)

Login to post comments
sus

Abonati-va la fluxul RSS Abonati-va la newsletter!In curand!!!Urmareste-ne pe Facebook!Urmareste-ne pe YouTubeUrmareste-ne pe Twitter!

 
ziare